Vergeet MIJ niet (25-09-2017)

Op vrijdag 22 september organiseerden samenwerkende partijen zoals MEE, GGD zhz, Odensehuis HW, Welzijn Hoeksche Waard en Careyn een informatieve en ontspannende middag over Dementie in de Eendrachtshoeve in Zuid- Beijerland. Een onderwerp waar de gemeenten regionaal de handen voor ineen hebben geslagen, omdat dementie volksziekte nummer één wordt en we er dus allemaal mee te maken krijgen. Maar wat kun je doen voor iemand met Dementie? En hoe herken je de signalen? Wat kun je betekenen voor mantelzorgers die thuis zorgen voor iemand met deze ziekte? Vrijdagmiddag stond in het teken van deze vragen, én in het teken van ontspanning.

Onwillekeurig kijk ik of ik aan de zangers in het koor van het Odensehuis kan zien of ze dementie hebben. Het koor bestaat uit bezoekers en mantelzorgers, en ze zingen een eigen Odenselied, gemaakt op de muziek van ‘Daar bij die waterkant’. Maar ik zie het niet. “Zeker in het begin zie je niets aan iemand met dementie. Mensen met beginnende geheugenproblemen kunnen nog lang normaal functioneren.” vertelt Ria Los, coördinator van het Odensehuis HW, tijdens haar presentatie. “Maar het kringetje rond mensen met dementie wordt vaak wel snel kleiner, omdat men niet weet hoe ermee om te gaan,” legt Ria uit. “Blijf contact maken, heb geduld. Ga leuke dingen doen met elkaar,” is haar advies. “Je kunt vaak nog jaren lang een redelijk gewoon leven leiden en dat laten bezoekers in het Odensehuis zien. Als je een vermoeden hebt van beginnende dementie kan je dit bespreken met je huisarts, naar het inloop spreekuur van een casemanager gaan, of naar het Odensehuis.” besluit Ria.

Vrijdagmiddag stond in het teken van wat we met zijn allen kunnen doen om mensen met dementie zo lang mogelijk volwaardig onderdeel te laten zijn van de samenleving. Wie zijn ze en wat kunnen we doen om ook de mensen om hen heen, de mantelzorgers, te ontlasten. Want de zorg voor iemand met dementie, in veel gevallen de levenspartner, is zwaar. In een vraaggesprek dat Caroline Smeets van Careyn voert met mantelzorger meneer Quist en Yfke van de Repe, casemanager dementie, zegt meneer Quist dat je dit ook weer niet te groot moet maken: “Gewoon doen wat je moet doen. Het lastigst zijn de stemmingswisselingen. Daar kun je niet op inspelen, dus in het begin hadden we veel ruzie. Maar ik heb geleerd om veel geduld te hebben.” vertelt hij, “Dat had ik vroeger niet, maar ik ben zelf ook niet meer de jongste, dus dat heb ik met de jaren sowieso wel geleerd.”. Hoe hij dan toch zijn ontspanning vindt? “Ik zing in het shantykoor Hoeksche Waard en dat is heel gezellig. Als het kan, doe ik dat. En verder moet je er niet te veel problemen van maken.”

“Mensen zijn niet de ziekte, ze hebben dementie. Het is heel belangrijk dat we de mens achter de ziekte blijven zien. Iemand die zijn leven lang arts is geweest, of postbode, of leraar, kan daar nog heel lang over vertellen. Ieder mens heeft talenten. Ook iemand met dementie. Met voldoende steun van de mensen om hen heen, kunnen ook mensen met dementie nog heel lang goed functioneren. Het is belangrijk dat we dat zien en zorgen dat deze mensen zo lang dat kan op een goede manier deel kunnen uitmaken van de samenleving.”, vertelt Hanneke Vliet Vlieland, die vanuit haar organisatie Welzijn HW ook betrokken is bij het regionale project Samen Dementievriendelijk. “Dat willen we echt bereiken: dat iedereen de mens achter de ziekte blijft zien. Daarom heeft deze middag ook de titel ‘Vergeet mij niet! Ik zou daarbij de klemtoon op het woordje ‘mij’ willen leggen.”

In het laatste deel van het programma worden de mensen door een fysiotherapeute van het Zuid-Beijerlandse Fysiofit in beweging gezet, want ook bewegen helpt mensen langer gezond te blijven en kan op allerlei manieren nog tot op heel late leeftijd gedaan worden. De luchtigheid van het programma maakt dat mensen in een vrolijke stemming napraten. Want de ziekte is naar genoeg, maar de manier waarop we samen zorgen voor een dementievriendelijke samenleving, daar hoeven we geen zwaar onderwerp van te maken. Om de heer Quist nog maar even aan te halen: “Dat moeten we gewoon doen.”

Wilt u meer weten, of informatie over dementie, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts, naar het inloopspreekuur van de casemanager Ketenzorg Dementie, of naar het Odensehuis HW. Klik hier voor meer gegevens.  

Niet gevonden wat u zocht?

Vul dan het contactformulier in zodat wij u verder kunnen helpen.

U bent hier:Home | Samen meer Hoeksche Waard | Nieuws | Vergeet MIJ niet
Deel deze pagina

Bezoekadres: Waleplein 2, 3291 CZ Strijen 
Postadres: Postbus 5881, 3290 EA Strijen 
E-mail: info@samenmeerHoekscheWaard.nl