Mantelzorg

Een mantelzorger is iemand die minimaal drie maanden lang minstens vier uur per week zorgt voor iemand met wie hij of zij een persoonlijke relatie heeft. Het is zorg die de gebruikelijke hulp’ door familieleden of huisgenoten overstijgt. Dat hoeft niet alleen in een thuissituatie zijn, dat kan ook zorg zijn voor iemand die in een instelling woont.

 • Doe de mantelzorger test

  Het is belangrijk dat een mantelzorger zich bewust wordt van het feit dat hij/zij mantelzorger is en tijdig de ondersteuning kan krijgen die nodig is. Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat ze mantelzorger zijn. Zorgen voor een naaste? Dat doe je toch gewoon. Toch is het belangrijk dat je je realiseert dat je mantelzorger bent. De extra zorgtaken in combinatie met werk, school en het persoonlijk leven, kunnen tot overbelasting leiden. Als je twijfelt of je mantelzorger bent, doe dan de test.

 • Mantelzorgondersteuning

  Mantelzorgers zorgen intensief voor een ander, maar wie zorgt er voor de mantelzorger?

  Lees meer
 • Informatiekaart voor mantelzorgers

  Waar kunt u terecht met vragen over mantelzorg in de Hoeksche Waard ? Hiervoor is een informatiekaart ontwikkeld. Op de kaart staan de dertien meest gestelde vragen door mantelzorgers. Daarnaast verschillende organisaties die uw vragen kunnen beantwoorden. Staat uw vraag er niet bij, neemt u dan contact op met MEE Zuid Hollandse Eilanden.

  Lees meer
 • Ondersteuning voor jeugdige mantelzorgers

  Voor professionele (kosteloze mantelzorgondersteuning) voor jeugdige mantelzorgers zijn dezelfde mogelijkheden als voor de volwassen mantelzorgers, echter de ondersteuning is dan wel gericht op jeugdigen. Specifiek punt hierbij is het zorgen voor de ontmoeting tussen jeugdige mantelzorgers.

  Lees meer
 • Mantelzorgondersteuning, waar kan ik terecht?

  De behoefte en mate van ondersteuning verschilt en wordt bepaald door van de fase waarin de mantelzorger zit. Mantelzorgondersteuning is maatwerk en vindt ook op verschillende manieren en via verschillende organisaties plaats. Lees meer

 • Ondersteuning van mantelzorgers van jeugdigen

  • voor opvoedvragen of - problemen, psychische problematiek of verstandelijke beperking
  • logeeropvang voor kinderen die permanent toezicht nodig hebben (meer dan gebruikelijke zorg)
  Lees meer
 • Blijk van Waardering voor mantelzorgers

  Mantelzorgers zorgen voor iemand die ondersteuning nodig heeft en  met wie zij een persoonlijke band hebben. Dit is vaak een familielid, een kind of goede bekende. Mantelzorg wordt gegeven vanuit een persoonlijke relatie. Dat maakt het waardevol en uniek voor zowel de mantelzorger als voor degene die zorg ontvangt.  Een mantelzorger maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat iemand zelfstandig kan blijven wonen of beter in staat is voor zichzelf te zorgen. Om mantelzorgers te bedanken voor hun inzet bieden de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard ook dit jaar de Blijk van Waardering aan mantelzorgers aan.

  Mantelzorgers, familie of vrienden van mantelzorgers, zorgvragers en betrokken zorgaanbieders kunnen de Blijk van Waardering, een VVV-bon ter waarde van € 75,-, aanvragen met het onderstaande formulier.

  Lees meer
 • Werknemers en mantelzorg

  1 op de 5 medewerkers heeft mantelzorgtaken. Voor medewerkers in de zorg geldt zelfs: 1 op de 4*. Een taakcombinatie die niet altijd even makkelijk is. Bijna 40% voelt zich zwaar tot overbelast. Zorgtaken tijdig bespreekbaar maken en samen met de leidinggevende zoeken naar (maatwerk)oplossingen, draagt bij aan een beter werk-privé balans.

  Lees meer
 • Werkgevers en mantelzorg

  De vergrijzing, de participatiesamenleving, mensen die langer thuis willen blijven wonen; allemaal ontwikkelingen die ervoor zorgen dat er steeds meer werknemers komen die naast hun werk ook zorgtaken thuis hebben.

  Inmiddels heeft 1 op de 5 werknemers deze taakcombinatie. In de zorg is dit zelfs 1 op de 4*. Het combineren van werk en zorg kan zwaar zijn. Door op tijd met elkaar in gesprek te gaan, de dialoog tussen leidinggevende en medewerker, kan gekeken worden naar ondersteuning op en buiten het werk. Ondersteuning die zorgt voor een goede balans tussen werken en zorgen. Een win-win voor beiden!

  Lees meer
 • Campagne Hoeveel mantelzorger ben jij?

  Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een familielid, vriend of kennis met een ziekte of een beperking. Dit doen ze vanuit de persoonlijke relatie. Het grootste gedeelte van de zorg en ondersteuning in Nederland wordt door mantelzorgers geleverd. Het is dan ook niet meer weg te denken uit de samenleving. Het mantelzorgen geeft vaak voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Om mantelzorg extra onder de aandacht te brengen is de Hoeksche Waard een campagne gestart. Deze webpagina met mantelzorgtest is hier een onderdeel van.

  Lees meer
 • Wettelijk kader

  Met de komst van de nieuwe Wmo 2015, heeft de mantelzorgondersteuning een duidelijke plaats in het overheidsbeleid gekregen. In de Hoeksche Waard zijn de wettelijke kaders van de Wmo 2015 uitgewerkt in een beleidsplan (Regionaal beleidsplan Wmo 2015).

  Lees meer
 • Mantelzorg in de Wmo 2015

  Mantelzorg niet verplichten, maar verlichten.

  Lees meer

Niet gevonden wat u zocht?

Vul dan het contactformulier in zodat wij u verder kunnen helpen.

U bent hier:Home | Maatschappelijke ondersteuning | Mantelzorg
Deel deze pagina

Bezoekadres: Waleplein 2, 3291 CZ Strijen 
Postadres: Postbus 5881, 3290 EA Strijen 
E-mail: info@samenmeerHoekscheWaard.nl